Jdi na obsah Jdi na menu
 


On-line rozhovor Doc. MUDr. Rastislava Maďara o očkování

17. 5. 2016

Jarča M

| 12. 5. 2016

Dobrý den pane docente,
zajímalo by mě, jaká látka ve vakcínách mi mohla způsobit alergickou reakci. Poprvé jsem se s tím setkala po očkování proti klíšťové encefalitidě - asi do týdne se mi začal objevovat ekzém a zhoršoval se ještě asi 3 měsíce. Měla jsem pokrytých až 80% těla. Problémy mě trápily asi tři roky. Moje praktická lékařka nechtěla uvěřit, že by podobná reakce byla po očkování. Loni v červnu jsem ale byla na tetanovce, ekzém se znovu objevil, naštěstí jen v lehčí formě, zhruba za půl roku byl klid. Mám zjištěnou alergii na chróm a nikl, ve vakcínách se kovy nacházejí. Je možné že to nějak souvisí? Po těchto reakcích se bojím jít už na jakékoliv očkování :-(

doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, složení vakcín je pestré. Alergie je přehnanou reakcí imunitního systému na podaný standardní antigen, kterého dávka drtivé většině očkovaných nezpůsobuje žádné podobné projevy. Doporučuji vyměnit vakcíny, např použít tu druhou proti klíšťové encefalitidě a místo čistého tetanu příště tu modernější trojvakcínu dTap, která má méně tetanických jednotek. Současné před každým očkováním užijte preventivně pár dávek antihistaminik. Může to být i alergická reakce na kovy, z kterých je vyrobená jehla, ale to je poměrně vzácné a pacienty s Vámi uvedenými alergiemi bez problémů očkujeme. Držím pěsti, ať se to už příště neopakuje.

?
Radka
| 12. 5. 2016
Dobrý den!
Prosím o informaci, která všechna očkování musí moje dcerka mít, aby ji vzali do školky. A je pro dítě opravdu nezbytné některé z nepovinných očkování? Potom mám dotaz: na léto zvažujeme cestu do Tuniska. Je to bezpečná země pro 4,5letou holčičku z hlediska nemocí, anebo máme plány odložit? Díky!
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, pro vstup do školky musí mít dítě alespoň 2 dávky hexavakcíny a min. jednu dávku tzv. spalničkové vakcíny MMR. Proč dítě nechránit před nemocemi, které nemusí mít? O to víc, že s dcerou plánujete cestovat mimo Evropu. Když bude mít dcera očkované veškeré pravidelné očkování, včetně pneumokoků, k tomu žloutenku A, meningokokovu meningitidu, případně i břišní tyfus, bude pro běžný turistický pobyt v Tunisku chráněna dostatečně.
?
peta
| 12. 5. 2016
Jak se díváte na očkování proti meningokovi? Je vhodné i pro dospělé? děkuji, zdraví P.Skalová
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, ano, je to vhodné i pro dospělé. Smrtelné případy se mohou vyskytnout v kterékoliv věkové kategorii, znám několik dospělých, kteří přišli kvůli meningokokům o své dolní končetiny nebo kvůli fatálním komplikacím o svého partnera. Sám jsem očkovaný oběma typy vakcín, jak proti seroskupinám A,C,Y,W-135 tak proti B.
?
Jana
| 12. 5. 2016
Dobrý den, v kolika letech je vhodné nechat dítě očkovat proti klíšťové encefalitidě? Byly jsme informováni, že to není vhodné pro malé děti, že vakcína narušuje imunitní systém. Děkuji.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, vakcína nenarušuje imunitní systém a očkovat je možné od 12 měsíců věku, pokud se dítě pohybuje v místech s výskytem infikovaných klíšťat. V Rakousku nebo např. v Lotyšsku je očkovaná většina dětské populace a v jižních Čechách je proočkovanost dětí rovněž velmi vysoká.
?
Pavel Lhoták
| 12. 5. 2016
Dobrý den, pane doktore, prosím informaci, zda očkování může vyvolat postvakcinální syndrom. Za odpověď předem děkuji. S pozdravem Pavel Lhoták
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, očkování konkrétní vakcínou může vyvolat nežádoucí reakci. Je nutné říct, že drtivá většina očkovaných nemá vůbec žádný problém nebo jen banální jako bolest v místě vpichu, když leží přes noc na očkovaném rameni nebo se cítí unavenější. Syndrom je z definice soubor příznaků, které vzájemně souvisí. Mám pocit, že termín postvakcinální syndrom používají spíše homeopaté a alternativisté, aby to vyvolávalo obavy a mohli tak nabízet různé prostředky na prevenci reakcí po očkování nebo dokonce na jejich léčbu, i když k tomu nemají vědecké studie. Pokud náhodou nežádoucí reakce vyžaduje léčbu, je lepší se spolehnout na klasickou medicínu.
?
Renáta Vintrová
| 12. 5. 2016
Dobrý den,
syn bude mít 18let a neměl ještě neštovice, je nutné přeočkování?
Děkuji Vintrová
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, ano, je to vhodné. Dvě dávky s odstupem min. 6 týdnů zajistí dlouhodobou až doživotní imunitu. Navíc tím bude mít pravděpodobně nižší riziko vzniku pásového oparu později v životě. Po očkování se musí vyhnout 7 dní větší fyzické zátěži, tolerance vakcíny je standardně dobrá.
?
Martina
| 12. 5. 2016
Dobrý den,
je lepší, když dítě prodělá neštovice nebo je lepší očkování proti neštovicím? Je imunita po očkování doživotní nebo se musí po určité době přeočkovat? Děkuju za odpověď
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, dle mého názoru je lepší, když dítě neonemocní. I předtím zdravé dítě může mít u neštovic komplikace nebo těžký průběh s horečkou a bolestivou vyrážkou v puse nebo na genitálu. Navíc toto očkování zřejmě snižuje pravděpodobnost pásového oparu později v životě. Když se očkovaný člověk potká s virem neštovic působí to jako další vakcinace a zvýší to hladinu protilátek. Imunita je následně dlouhodobá až doživotní. Přeočkování po 2 dávkách není nutné.
?
Veronika
| 13. 5. 2016
Dobrý den,

zajímalo by mě, pokud má dítě po očkování jakékoliv NÚ, proč většina lékařů tyto NÚ ani nehlásí na SÚKL? Proč většina lékař nutí k aplikaci schématu 3+1 namísto dostačujícího 2+1? A proč lékaři nedávají většině rodičů přečíst příbalový leták a doporučují rodičům aplikaci dvou vakcín naráz, když samotný SÚKL tuto aplikaci nedoporučuje z důvodu nárůstu NÚ o 40%? A v neposlední řadě, setkala jsem se s tím u hodně mých kamarádek, které odkládaly očkování třeba jen do půl roku, tak jim lékař vyhrožoval,že jim dítě zemře na černý kašel atd.. Přijde Vám to chování lékařů v pořádku?

Děkuji za odpověď
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, banality se skutečně nezřídka nehlásí a to i proto, že to lékařům nenahlásí rodič nebo samotný očkovaný pacient. Někdy z pacientů u další dávky doslova dolujeme, ať si vzpomenou, jestli bylo po předchozí dávce vše v pořádku. Drobná bolestivost v místě vpichu nebo subjektivní únava standardně každým hlášená určitě není. Žádná větší nežádoucí reakce však hlášení neunikne a to je to důležité. Hlásit reakci může navíc kdokoliv, i samotný rodič či očkovaný pacient. Někdy nahlásí jednu reakci i více lékařů najednou - očkující, ošetřující i nemocniční. Větší reakce jsou však zřídkavé. Schéma 3+1 je lepší proto, že zabezpečí vyšší imunitu trvající delší dobu. Na jedné straně se rodiče bojí černého kašle a na druhou svým dětem jen tak z vlastního pocitu bez odborného důvodu odpírají jednu dávku ochrany zdarma navíc.Pokud jde o příbalový leták, když o něj požádáte, určitě Vám jej lékař vydá, to není žádný problém. Navíc příbalovou informaci ke všem vakcínám najdete běžně na internetu přes vyhledávač, takže tak jak jste si našla tuto stránku, lehce najdete i PIL nebo SPC vakcín. Stačí chtít. Tento argument proto nemohu brát. Když ošetřující praktický lékař řekne, že neočkované dítě může umřít na černý kašel, to je vyhrožování? Kdo jiný Vám to má říct? Jemu nepochybně na zdraví svého malého pacienta záleží. Předloni bylo u nás přes 2500 případů této nákazy, to je nejvyšší výskyt od 60tých let 20. století a bohužel se zase vyskytly i smrtelné případy u nejmenších dětí. To je skutečnost.
?
Jarmila Černá
| 13. 5. 2016
Dobrý den, pane doktore,
chystám se na tříletý pracovní pobyt v Tunisu. Jaká očkování byste mi před odjezdem doporučil?
Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, základem bude očkování proti virové hepatitidě A resp. A+B podle Vašeho věku, břišnímu tyfu a meningokokové meningitidě. Následné zvážit dle individuálních okolností i vakcinaci proti vzteklině a případně proti choleře a cestovatelským průjmům. K tomu se musí zkontrolovat platnost očkování proti tetanu.
?
Kamila
| 13. 5. 2016
Dobrý den! Zaznamenala jsem zprávy, že je letos víc klíšťat než v minulých letech. Je to pravda? Vím, že existuje očkování, není na něj ale v květnu už pozdě? Díky za odpověď, K.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, klíšťat je letos skutečně hodně a jsou už vysoce aktivní. Očkování doporučuji zahájit co nejdříve, spolehlivou imunitu poskytne až druhá dávka podaná za 2 týdny až 3 měsíce po první. Jinak je al očkování proti klíšťové encefalitidě možné celoročně.
?
Jana M.
| 13. 5. 2016
Přeji pěkný den! Jsem zmatená z rozporuplných informací, které člověk všude nachází na internetu. Jeden lékař tvrdí, že očkování škodí, další, že je prospěšné. Co si z toho má člověk vybrat? Názory laiků v diskusích neberu až tak vážně, ale jak to, že něco jiného tvrdí třeba MUDr. Eleková nebo prof. Strunecká, a něco jiného ostatní lékaři?
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, lékař má povinnost vycházet z odborných, vědeckých a praktických poznatků medicíny, v podstatě bez ohledu na to, co jsi on osobně myslí. Musíme vycházet z objektivních dat, ne z vlastních pocitů. Někteří na to bohužel zapomínají. Názor odborníků - vakcinologů na očkování je jednotný a pozitivní. Prof. Strunecká není lékařem, když ještě nebyla v důchodu, zkoumala pokud vím hlavně drobné hlodavce a hmyz na fakultě přírodních věd. Teď ze sebe najednou dělá odborníka na očkování lidského druhu. I když zřejmě nikoho nikdy sama neočkovala, protože na to nemá kvalifikaci, píše o tom knížky. Tvrzení, která používá ve svých textech můžete najít na zahraničních webech odpůrců vakcinace, kteří jsou často laiky. Ona svým titulem ale těm věcem dodává punc odbornosti, což je pro laiky matoucí. Tím, že její knížky straší a týká se to hlavně zdraví dětí, dobře se prodávají a vydělávají. Přitom běžně s názorem laické veřejnosti manipuluje, recenzoval jsem kapitolu o očkování jedné její knížky a to bylo naprosto neskutečné čtení. Můžete si přečíst na stránkách neziskové Koalice pro podporu očkování www.podporaockovani.cz. MUDr. Eleková si zvolila místo standardní medicíny cestu homeopatie a alternativní medicíny a do médií vykládá věci, které jsou na hraně šíření poplašné zprávy. Sama taky prakticky neočkuje nebo jen minimálně a čerpá hlavně z internetu. S těmi názory, které propaguje, by ani nebyla schopná dokončit studium medicíny. Vždy je lepší dát na názor lidí, kteří mají s danou věcí praktickou zkušenost. My očkujeme nejen své pacienty, ale i sebe, své děti a další blízké. Jsme to právě my, očkující lékaři, kdo hlídá bezpečnost vakcín a máme na ně vysoké nároky. Nic by této oblasti medicíny neublížilo tak, jako kdyby se někdy objevila problémová vakcína.
?
Kateřina
| 13. 5. 2016
Dobrý den,
mám syna, 6 měsíců, minulé úterý se projevila akutní laryngitida, po 3 dnech byl v pořádku, ale do teď má ošklivou žlutou rýmu. Na příští středu jsme objednání na 2. dávku hexacimy (2+1), nemáme ji ještě odložit? Již jsme odkládali, 1. dávka byla před 2,5 měsíci.
Děkuji, hezký den.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, laryngitida byla zřejmě virového původu, odstup cca 2 týdny směrem k očkování je dostatečný. U uvedené rýmy záleží, jestli se nezhoršuje a není příznakem závažnější infekce. Pokud ne, ani v tom bych neviděl problém. Chce to samozřejmě před očkováním vyšetřit, zkontrolovat krk, uzliny apod., ale jinak bych to už příliš neodkládal. Ty dvě dávky mají na sebe navazovat a interval je už poměrně široký. Stálo by zato zvážit i schéma 3+1, ať potom zbytečně brzy ve starším věku neklesají postvakcinační protilátky. Takto očkované schéma 2+1 není z hlediska délky protekce úplně ideální. Doporučované standardní 3+1 by v tomto smyslu bylo lepší.
?
Tomáš Petr
| 13. 5. 2016
Dobrý den. Rád bych se zeptal, jestli je nyní v ČR dostupná vakcína proti TBC a jestli má smysl očkovat 3 leté dítě. Děkuji za odpověď. Tomáš
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, vakcína proti TBC v ČR dostupná je. 3-leté dítě bych zatím neočkoval, pokud se nechystáte na pobyt v rozvojové cizině nebo nejste v těsném kontaktu s cizinci z rizikových zemí. V daném věku můžete své dítě chránit očkováním před jinými nemocemi.
?
Simona
| 13. 5. 2016
Dobrý den, pane docente. Ráda bych se Vás zeptala jako odborníka na vakcíny: moje maminka chtěla od svého doktora očkování proti zápalu plic (pneumokokům) a doktor po ní chtěl doplatek. Nemělo by ale toto očkování být pro seniory být zadarmo? Děkuji předem za názor.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, pan doktor zřejmě mamince doporučil tu vhodnější vakcínu pro seniorský věk, která je s doplatkem. Následně by se za cca 6 měsíců až 1 rok měla podat i ta druhá pneumokoková vakcína. Pokud využijete příspěvek na tu první, druhá se musí zaplatit v plné výši. Je to však velmi smysluplná investice. Pro seniory jsou zápaly plic nebezpečné a nemálo z nich na ně umírá. Když tak to mamince věnujte jako dárek - jako projev toho, že Vám na ní záleží. Může jít to zachránit život. Dle mého osobního názoru by měla být zdarma i ta dražší vakcína, ale najít na to zdroje asi nebude pro zdravotní pojišťovny jednoduché.
?
Magda
| 13. 5. 2016
Je možné, že se povede vymýtit některé další nemoci, tak jako se to povedlo s pravými neštovicemi? A pokud se to lidstvu povede, budeme opravdu zdravější, nebo se mohou vyvinout zase nové nemoci?
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, pár dalších kandidátů na eradikaci je, např. přenosná dětská obrna, anebo spalničky, pokud by se celosvětově podařilo udržet vysokou proočkovanost. Pokud by tomu nebránily antiočkovací kampaně, za pár let by se možná spalničková vakcína už nemusela vůbec používat. Teď má ale proočkovanost proti této nemoci spíše klesající trend, zejména ve vyspělých zemích a to je velká škoda. Nové nemoci se určitě objevovat budou, ale jen některé z nich budou mít pandemický potenciál šířit se i mimo rozvojové země. Navíc zkušenosti z jedné epidemie se mohou využít u té další, např. diagnostické testy či vývoj vakcín proti horečce Zika se mohou urychlit díky předchozím zkušenostem s virem Eboly apod. Medicína se rychle vyvíjí, ale infekční nemoci budou asi vždy o krok napřed. O to důležitější je důraz na jejich prevenci.
?
Karel Riegel
| 13. 5. 2016
V Anglii se mladistvi ockuji preventivne proti viru zpusobujicim bradavicnate kozni onemocneni Moluscum Contagiosum, existuje u nas tato moznost?
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, u nás existuje klasické očkování jen proti genitálním bradavicím, to jsou tzv. kondylomata.
?
stanislava
| 13. 5. 2016
dcera má letos 13 let, je doporučeno očkování proti HPV, lze toto očkování odložit, případně vynechat zcela ? děkuji
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, zdravotní pojišťovna hradí toto očkování jen mezi 13. a 14. narozeninami. Patříme mezi nevelké množství zemí, kde mají možnost rodiče chránit své dcery před Rakovinou způsobenou HPV viry zdarma. Proč tak činí jen 60 % rodičů jako lékař a taky jako rodič nechápu. S HPV viry se potká v průběhu života skoro každý a nikdo si nemůže být jistý tím, jak to u něj bude probíhat. Není to rozhodně jen nemoc promiskuitních osob a není tomu možné spolehlivě zabránit ani pravidelnými prohlídkami u gynekologa. O tom svědčí i velké množství prováděných zákroků - konizací čípku, které mají další následky. Toto očkování funguje tím líp, čím je daná osoba mladší, doporučoval bych to zbytečně neodkládat. Když už se dcera nakazí, může být pozdě. Rád bych zmínil i to, že indikace existuje i u chlapců, kteří jsou jednak přenašeči a jednak mohou mít bradavice a dokonce i rakovinu penisu nebo konečníku způsobenou HPV.
?
Anka
| 13. 5. 2016
Očkování děti proti klíšťové encefalitidě, malému bude v červenci 3 roky. Je pouze očkování a kolik dávek, nebo je třeba jen sirup pro děti. Kdy očkovat?
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, nevím přesně, jak to s tím sirupem myslíte, ale proti klíšťové encefalitidě se očkuje od 1 roku věku, takže pokud není přítomná jiná kontraindikace, což nepředpokládám, jelikož jsou velmi vzácné, je ve věku Vašeho dítěte možné očkovat. Čim dřív začnete tím líp, jelikož klíšťata jsou už vysoce aktivní a je jich letos hodně. Jinak se ale očkuje celoročně. A nezapomeňte na sebe, riziko závažných následků stoupá s věkem, rodič s obrnou se jen těžko dokáže o dítě plnohodnotně postarat.
?
Markéta
| 13. 5. 2016
Dobrý den, zajímalo by mě, proč někteří lidé po očkování omdlívají, je to pouze psychický důvod?
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, ano, to bývá obvykle hlavní důvod. Říká se tomu vazo-vagální synkopa. Je to kombinace více faktorů, např. strachu z jehly, zlou zkušeností s paní doktorkou z dětství, někteří lidé chodí zbytečně na očkování nalačno, nemají rádi bílý plášť nebo zápach dezinfekce. Většinu z nich umíme v očkovacích centrech toho bloku zbavit, nejlepší léčbou je nakonec expoziční terapie, tedy zkoušet to opakované až to přejde. Někteří takoví lidé se dokonce přihlásí i jako dárci krve, aby s tím byli nuceni bojovat, až to nakonec vymizí.Jinak to ale není nijak časté a není to zdravotně závažná situace. Důležité je hlavně to, aby si u případného pádu pacient nezpůsobil jiný úraz. Nevyžaduje to ani žádnou specifickou léčbu, jen horizontální polohu s vyvýšenou polohou nohou, přičemž musí samozřejmě lékař kontrolovat průběh stavu a vitální funkce.
?
Martin Čermák
| 13. 5. 2016
Dobrý den,
zvažuji očkování proti chřipce - má to nějaká rizika ? Kdy je vhodné nechat se očkovat ?
Uvítám jakákoliv doporučení.

Děkuji mnohokrát.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, neznám Váš zdravotní stav a užívané léky. Kontraindikace tohoto očkování jsou však velmi vzácné. Dnes už máme dokonce vakcínu i pro alergiky na vajíčka, u kterých byl v minulosti s očkováním proti chřipce problém. Já osobně očkovaný každoročně proti chřipce jsem a mohu to doporučit každému, kdo nechce být zbytečně nemocný a riskovat komplikace. Rekonvalescence v některých případech trvá týdny až měsíce, chřipka může dokonce dekompenzovat jinou chronickou nemoc, kterou člověk trpí. Navíc někdy stačí souhra náhod a může jít při chřipce o život i u předtím úplně zdravého člověka. Nejlepší pro očkování je říjen a začátek listopadu, záleží však na konkrétní epidemiologické situaci a vývoji dané chřipkové sezóny. Někdy očkujeme ještě i v lednu.
?
Hana Vaculíková
| 13. 5. 2016
Dobrý den, zdravím Vás. Nechali jsme se s manželem (tehdy ještě přítelem) před sedmi lety očkovat proti klíšťové encefalitidě. Samozřejmě jsme ale zapomněli na přeočkování po pěti letech. Teď jsme proto museli zase na tři dávky jako na začátku. Neexistuje nějaký očkovací průkaz, který člověka upozorní?
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, takový systém upozornění na další dávku existuje, zkuste se podívat na www.pozorkliste.cz nebo navštivte očkovací centra uvedené na www.ockovacicentrum.cz. Jejich software Vám po zadání do systému zašle upozornění e-mailem (dokonce opakovaně) bez ohledu na to, kde vás očkovali.
?
Lucie
| 13. 5. 2016
Dobry den, mam roztroušenou sklerózu, nyní stabilizovaná na biologické léčbě. Vim, ze u me neni očkováni žádoucí, ale premyslela jsem o očkováni proti chřipce. Letos i minuly rok jsem toto onemocnění prodělala a vždy se mi zhorší Rs příznaky. Je očkováni velké riziko? Pracuji mezi lidma a mezi detma ve skolce, takže riziko nákazy je poměrně velké. Dekuji
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, RS je jednou nemocí, u kterých je potřeba postupovat velmi obezřetně a vždy přísně individuálně. Potřeboval bych znát rozsah nemoci, jestli dobře reaguje na léčbu, jaké máte příznaky apod. Důležité je i stanovisko neurologa. Včera jsem očkoval pacienta s RS proti virové hepatitidě A před odjezdem do Číny. Neurolog kontraindikoval jen očkování živými vakcínami, tedy např. proti žluté zimnici, ale u neživých neměl zásadních námitek. Náš pohled je takový, že nemoc bude mít na RS vždy horší vliv než očkování neživou vakcínou. Pokud tedy proti nemoci existuje neživá vakcína a neurolog na základě detailní znalosti anamnézy nemoci s tím nemá problém, očkování je možné. Obzvláště pokud se pacient pohybuje v rizikovém prostředí, jako Vy.
?
Jan P.
| 13. 5. 2016
Dobrý den,

jak se stavíte k očkování proti chřipce? Nechal jsems e letos naočkovat a jako jeden z mála jsem v kanceláři "přežil" chřipkovou epidemii (a nemusel plýtvat dovolenou na zbytečnou nemoc) a snad poprvé v životě prošel celou zimou zcela zdráv. Taktéž jsem "odolal" dvě epidemiím angín u nás v open spacu - to se mi nikdy předtím nestalo. Je možné, že vakcína zaktivizovala/povzbudila imunitní systém i proti dalším nemocem?
Velmi si očkování chválím, již mě ušetřilo neštovic a příušnic, které se vyskytly v mém bezprostředním okolí a které jsem pár týdnů předtím pro sebe očkoval.
Proč se dává tolik prostoru antivax bláznům a fakt, že si člověk významně ušetří zdraví za cenu jednoho vpichu a možná chvilkové malátnosti, není dnes skoro nikde slyšet?
Děkuji,s pozdravem Jan P.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, jsem rád, že máte pozitivní zkušenost, stejnou mají i tisíce našich pacientů, kteří různá očkování v minulých letech i letos absolvovali. Důkazem je i to, že se pravidelně na očkování vrací. Největšími pomlouvači vakcinace jsou lidé, kteří nejsou očkování ani nikdy nebyli. Prostě to někde četli anebo slyšeli, ne sice od odborníka na vakcinologii, ale i tak to šíří dál bez ohledu na možné následky. Nebo se živí vyvoláváním strachu a nabízením falešných alternativ na neexistující problémy. I letos jsem jako lékař zažil těžké a dokonce i smrtelné případy chřipky a to i u nerizikových pacientů neseniorského věku, včetně dětské populace. Já osobně se proti chřipce očkuji každoročně a chtěl bych vyzvat co nejvíce zdravotníků, aby činili stejně. Nejen kvůli sobě, ale i kvůli ochraně své rodiny a pacientů. Zdravotníci prostě nemůžou věřit neodborným nesmyslům a musí jít v tomto ostatním příkladem. Za prostor poskytovaný absolutně minoritnímu antivaxx hnutí mohou částečně média, která rády vyvolávají kontroverze, z velké části ale hlavně internet a sociální sítě, kde se šíří absolutní nesmysly. Na konci to ale může stát někoho zbytečně život.
?
Petr
| 13. 5. 2016
Dobrý den pane doktore,

proti jakým chorobám či infekcím je vhodné, aby se mladý člověk nechal očkovat, když žije v ČR, pohybuje se mezi běžnými lidmi, chodí do přírody atd.? Nemyslím cesty za exotikou nebo běžné chřipky, ale např. meningitida, žloutenka, encefalitida atd. Nechci se hnát do očkování všeho dostupného, ale najít nějaký rozumný výběr.

Díky
Petr
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, infekčních nemocí je velké množství a vakcín, které před nimi dokážou chránit v podstatě jen pár, zejména pro dospělý věk. Z infekcí, které se vyskytují na našem území je možné se chránit očkováním proti virové hepatitidě A i B, meningokokům, pneumokokovému zápalu plic, klíšťové encefalitidě, HPV infekcím (mohou i muži, zejména proti genitálním bradavicím ale i rakovině sliznic) a černému kašli s tetanem. Všechno to jsou neživé vakcíny. Postupně můžete mít všechny s nejen já sám jsem příkladem, že Vás to nijak neohrozí, naopak, může Vám to velmi pomoci až zachránit život. Mladé dospělé je možné přeočkovat trojvakcínou proti příušnicím (spolu se spalničkami a zarděnkami), imunita z dětství totiž časem klesá, starší 50 let se mohou očkovat jednou dávkou proti nepříjemnému a bolestivému pásovému oparu. Lékaři a sestry očkovacích center se každoročně očkují i proti zmíněné chřipce, protože ví jak bezpečná je vakcína a naopak jak nebezpečná chřipka může být.
?
Jitka Krajčová
| 13. 5. 2016
Dobrý den,

čekáme dítě. Zdá se nám, že očkování se zahajuje příliš brzy. Je možnost dohodnout očkování v pozdějším věku dítěte?
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, začátek očkování je stanovený u jednotlivých vakcín většinou tak, aby následovalo po poklesu mateřských protilátek, které dítě chrání těsně po porodu. Když tato imunita zeslábne a vy budete začátek očkování zbytečně posouvat na pozdější věk, vystavíte dítě riziku nákazy v období, kdy je nejvíc vnímavé a je největší riziko, že může mít velmi závažný průběh infekce. První doporučované vakcíny jsou neživé, dejte na radu svého pediatra a na jeho zkušenosti. Za rok se v ČR narodí cca 108tis. dětí, které obdrží statisíce dávek vakcín, takže zkušenosti s bezpečnostním profilem očkování jsou bohaté. Svoje dítě jsem nechal očkovat hexou i pneumokokovu vakcínou současně hned na začátku doporučeného intervalu a k tomu dostal i rodiči zaplacenou orální vakcínu proti rotavirům. Odklad bych zvažoval jen pokud pediatr zjistí nějakou kontraindikaci vakcinace. V opačném případě je to zbytečné riskování zdraví dítěte. Váš subjektivní pocit jako rodiče-laika přesto chápu, jsou ale věci, u kterých je lepší spolehnout se na odborníky místo laických sociálních sítí či internetu.
?
Pavel
| 13. 5. 2016
Dobrý den, pane docente,
je mi 57 let, jsem zdráv, neužívám žádné léky. Příští rok budu pracovat v Tunisu. Jaké očkování mi můžete doporučit?
Děkuji za odpověď.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, základem pro Tunisko je očkování proti žloutenkám A+B, břišnímu tyfu a ideálně ještě i proti meningokokovému zánětu mozkových blan. Pro posouzení dalších rizik bych potřeboval mít víc informací, např. přesné místo a délku pobytu, druh vykonávané práce, např. pobyt v terénu na venkově vs. v kanceláři ve městě, případný kontakt se zvířaty apod. To např. kvůli očkování proti vzteklině a existuje dokonce i nápoj, který funguje jako vakcína proti choleře a části cestovatelských průjmů.
?
Marie
| 13. 5. 2016
Dobrý den, chystáme se příští rok na Srí Lanku a chtěla bych se zeptat, s jakými nemocemi se můžeme setkat a tedy co je potřeba za očkování, kdy bychom měli začít očkování řešit a také by mě zajímala finanční stránka očkování. Děkuji
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, už teď můžete začít s očkováním proti virové hepatitidě A (poskytuje dlouhodobou imunitu a vyskytuje se i u nás), a pokud jste narozeni před r. 1989 a nejste zdravotník tak i proti virové hepatitidě B (obě uvedené skupiny jsou obvykle proti typu B očkovány). Blíž k termínu odletu se aplikuje i vakcína proti břišnímu tyfu. Další případné vakcíny se indikují podle přesného itineráře cesty, způsobu ubytování a stravování, plánovaných výletů, délky pobytu, vašeho zdravotního stavu, věku, užívaných léků apod. K uvedeným základním vakcínám doporučujeme pro Srí Lanku vždy i kvalitní repelent, probiotika, případně i filtrační láhev na pitnou vodu. Ceny se mohou v různých ordinacích mírně lišit. Podívejte se např. na ceník uvedený stránkách www.ockovacicentrum.cz. Upozorňuji, že na očkování Vám může přispět i zdravotní pojišťovna.
?
Stuchlík Karel
| 13. 5. 2016
Poletím v listpadu 2016 na tři týdny na dovolenu do Srí Lanky,
Jaké bych měl mít očkování a v jakém časovém horizontu??
Děkuji za odpověď.
K.S.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, základem je očkování proti virové hepatitidě A resp. A+B a břišnímu tyfu, zbytek potom případně na míru podle individuálních okolností sdělených lékaři. K tomu bude nutný kvalitní repelent a na Cejlon doporučujeme taky probiotika. S očkováním proti žloutenkám můžete začít kdykoliv, vakcína proti břišnímu tyfu se dává blíž k termínu odjezdu, např. 3-4 týdny před odletem.
?
Martina Ševčíková
| 13. 5. 2016
Dobrý den, pane doktore.

Ráda bych se zeptala na Váš názor na očkování. Mám dvě malé děti, chlapce (5 a 7 let), naše pediatrička mi doporučuje naočkovat je proti meningokokovi a nás dospělé proti klíšťové encefalitidě. Od jiných pediatrů vím o názoru neočkovat, jelikož by se mohlo stát kdyby nemoc vypukla, tak by mohla léčba proti této nemoci nemusela být úspěšná.

Prosím očkovat ano či ne a když už, tak na co?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.Martina Ševčíková
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, pokud je to skutečně kvalitní pediatr, který vychází z medicíny založené a důkazech a vědecko-odborných poznatků, a není to člověk, který pacientům říká své pocity místo objektivních faktů, nemůže uvedené nikdy tvrdit. Je to naprostý nesmysl. Očkování uvedenými neživými vakcínami zabrání nemoci, průlomové infekce u očkovaných jsou velmi vzácné - většinou po oslabení jejich imunity z jiného důvodu. I pokud očkování náhodou výjimečně plné neochrání, je předpoklad mírnějšího průběhu nákazy. Uvedené vakcíny jsou neživé, nemoc způsobit nemohou a s léčbou předchozí očkování nijak nesouvisí. Trvejte na svém rozhodnutí - na meningokokovou meningitidu se umírá, někdy do 24 hodin, a i na klíšťovou encefalitidu bývá často medicína krátká a neumí ji kauzálně léčit. Můj 6-letý syn má vedle veškerého hrazeného očkování i vakcíny proti všem typům meningokoka, klíšťové encefalitidě, virové hepatitidě A, planým neštovicím a rotavirům. Tu poslední už ve věku Vašich děti nelze aplikovat, ostatní však ano. Nevím proč by moje dítě mělo být nemocné, když nemusí a já si to jako rodič mohu finančně dovolit. Když tak se stavte v očkovacích centrech, tam Vám na Vaše dotazy odpoví detailně, i kdyby Vás tam přímo neočkovali.
?
Ivana
| 13. 5. 2016
Dobrý den, pane docente, od kolika let je vhodné nechat očkovat děti proti klíšťové encefalitidě a které období je pro to vhodné? Dále bych se ráda zeptala, kde je možné dotázat se na povinné dětské očkování. Děkuji a přeji hezký den!
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, proti klíšťové encefalitidě se očkuje od 1 roku věku. Děti sice obvykle po této nemoci nemívají obrny jako dospělí, trvalé postinfekční následky jiného druhu však nejsou vzácností. Ohledně pravidelného očkování se můžete dotázat ve specializovaných očkovacích centrech osobně nebo si napsat do jejich poradny. To, že je to možné u svého praktického lékaře pro děti a dorost neuvádím, protože na to se zřejmě neptáte, jelikož to je vždy první instance, kterou jste asi už využila. Pokud náhodou ne, doporučuji nejdříve informovat se tam.
?
Adéla
| 13. 5. 2016
Dobrý den, mám děti 3,5 a 7 let. Rozhodla jsem se je oočkovat proti meningokovi B vakcínou bexsero .Je to vhodný věk dětí? Neměla jsem počkat? Myslíte si, že je vakcína bezpečná? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
doc. Rastislav Maďar
docent Rastislav Maďar
Dobrý den, očkování touto vakcínou je možné již od 2 měsíců věku, takže Vaše děti s přehledem splňují věkovou indikaci. Vakcína je to dostatečné odzkoušená o čemž svědčí i fakt, že je plošně očkována ve Velké Británii i v některých částech Kanady. Zájem o vakcínu je tak velký, že pomalu začínáme u nás pociťovat její nedostatek, jelikož se vyrábí v zahraničí. Můj šestiletý syn a i já sám jsme oba toto očkování absolvovali. Jedinou nežádoucí reakcí, kterou jsem viděl u pacientů i osobně pocítil je větší bolestivost v místě vpichu v porovnání s jinými vakcínami, což je možné tlumit např. brufenem nebo paracetamolem. V porovnání se samotnou nemocí je to však banalita.